fbpx
grænser ensom ensomhed selvværd

Hvorfor er selvværd så vigtigt? og hvad er forskellen på selvværd og selvtillid? 

Noget der er vigtigt at nævne her er, at vores sevlværd er dynamsik. Det er ikke: ’’enten har du det eller også har du ikke’’. Vores selvværd er noget vi altid skal arbejde med for at kunne stå stærkt og selvsikkert i os selv.

Noget andet der er vigtigt at skille fra hinanden er selvværd og selvtillid. Vores selvtillid er alt det vi gør, det vi udretter og det vi kan. Altså troen på at vi kan noget og er dygtige til det vi laver. Det kan også handle om at være god i skolen, god til ens arbejde, god til sport osv. Men det handler også om når vi forsøger at være en god ven, en god mor, eller en god person der altid hjælper andre eller redder andre. Det handler altså om det vi gør. Selvtillid er altså også forbundet med den evige trang til en overfyldt kalender eller hele tiden at skulle lave noget. 

Vores selvværd derimod er den vi er, uden at skulle forklare hvad vi laver, gør eller udretter. Altså troen på, at man er god nok, som man er bare fordi man er. Med andre ord, at man har værdi bare fordi man er til.  
Det er ikke fordi det er dårligt at have en stor selvtillid, det er en super god ting men problemet opstår hvis vi har en høj selvtillid men et lavt selvværd. 

En høj selvtillid er vigtigt for os mennesker for at vi føler os kompetente og kan bidrage med noget i samfundet og endda føle at vi hører til. Så det er altså ikke fordi man skal skrue ned for selvtilliden men blot, at både selvværdet og selvtilliden er vigtigt og ikke skal stå alene. 

Hvis nu man har en høj selvtillid men et lavt selvværd, kan der opstå flere problematikker. For eksempel kan vi komme til at søge anerkendese og bekræftelse udefra og komme til at have travlt med at gøre og præstere for at føle os gode nok. Man kan søge anerkendesle gennem den man dater, en partner, en chef, et familiemedlem eller hos vennerne. Det vil sige, at det er svært at slappe af og lave intet. Det kan være svært at være alene uden planer. Det kan være svært at føle sig god nok uden man føler at man har præsteret noget. Det kan også være et problem hvis man bliver dumpet af en date, slået op med af kæresten, opsagt på jobbet eller en ven der ikke ønsker at ses mere – ja, så kan det være svært at føle sig god nok med mindre man har et højt selvværd.

Det er også her vi kan snakke om imposter symdrom, altså angsten for at blive afsløret. Den der tanke om ’’hvornår opdater de at jeg slet ikke er så dygtigt?’’ ’’ hvornår finder min partner ud af at jeg slet ikke er så dejlig?’’ , ’’ Hvornår finder arbejdet du af at jeg slet ikke er så god?’’ eller ”hvornår finder mine venner ud af, at jeg slet ikke er så sjov?” Hvis man kender til den følelse af at være bange for at blive afsløret, ja så er det en god indikator på at hæve sit selvværd.

For at forstå vigtigheden af selvværd kan vi sammenligne dem med et træ. Selvtilliden er kronen på træet med alle bladene. De kan være så flotte. Selvværdet er stammen og rødderne på træet. Det er her vi kan stå fast og urokkeligt selvom kronen på træet svajer i vinden. 

Det vil sige, at møder vi udfordringer i livet, hårde perioder eller har svært ved et job eller noget andet nyt, så kan vores krone svaje i vinden men stammen på træet står stadig helt fast med rødderne plantet solidt i jorden. Vi står altså stadig stærkt i os selv.

Der er mange ting og værktøjer vi kan bruge for at højne vores selvværd men noget af det jeg elsker aller mest er selvkærlighed. Her snakker jeg ikke om boblebade, blomster og duftelys (selvom det også er nice) men altså om læren i at elske og acceptere sig selv for den man er.

Her kan mange af os have en tendens eller lyst til at ville ændre på noget ved os selv eller tænke, at man da ikke kan elske og acceptere sig selv. Jeg har ofte hørt andre sige ’’men jeg har svært ved at tro på, at jeg kan’’ og det kan jeg godt forstå, for sådan tænkte jeg også selv førhen men det er noget der er tilgængeligt for os alle. 

Vi kan se det at hæve selvværdet som at gå i stræningscenter. Hvis vi aldrig har trænet som barn eller ung, ja så kan det være svæt at komme i gang. Vores selvværd kan sammenlignes med en muskel, for at den bliver stor og stærk skal vi træne den. Ikke bare en gang eller i en uge men hele tiden. Det gode er så, at når først den muskel er godt trænet, så tager det ikke lige så hårdt arbejde at holde den ved lige.

Hvis du ønsker at høre mere om selvværd og selvtillid samt få nogle tips og tricks til hvordan du kan højne dit selvværd , så kan du lytte med på min podcast episode om netop dette emne. Du kan finde episode 13 på Autentisk Power podcast på både Spotify lige her og på Apple podcast lige her. 

Hvis du ønsker at hæve dit selvværd, så du kan stå stærkt i dig selv,  er det noget vi går i dybden med på mit 1:1 Autentisk Power forløb. Du kan læse mere om forløbet her

Du er ogå altid velkommen til at finde mig på instagram, hvor jeg deler ud af selvudvikling, selvkærlighed og meget mere. Du kan finde min profil lige her. 

Kærligst Maiken.