6 tips til at højne din selvtillid.
Selvtillid er vigtigt for alle aspekter af dit liv. Den hjælper dig med at nå dine mål, prøve nye ting, tro på dine evner til at træffe beslutninger og at kunne være selvstændig i dit eget liv.
Din egen vurdering af dine evner til at klare ting og få succes er bestemt af din selvtillid, så det kan være ekstremt invaliderende, når den er lav.
På et helt grundlæggende niveau er selvtillid en følelse af sikkerhed, som kommer af, at du tror på dig selv.
Selvtillid handler altså om det du gør og troen på, at du er god til det du gør. Det handler også om at have tillid til dig selv. Det vil sige om du selv har tillid til, at du gør de ting du siger du vil gøre.
At have selvtillid er ikke svarede til, at man aldrig er nervøs, mærker angst eller er usikker. Nervøsitet og usikkerhed er normale menneskelige følelser, og alle oplever dem på et tidspunkt i deres liv. Jeg oplever selv nervøsitet når jeg skal til eksaminer, holde foredrag eller andre nye ting, som er ude af min komfort-zone. Vi kan altså godt have en fin selvtillid men stadig opleve at være nervøse.
Selvtillid varierer, alt efter hvad du laver, hvor stor erfaring du har, dit humør og hvor du er i dit liv. Men du vil formentlig opleve at have færre hak i selvtilliden, hvis dit selvværd er højt. Hvis dit selvværd derimod har brug for en kærlig hånd, så bliver din selvtillid ofte også mere presset.
Tip 1 – Hæve dit selvværd.
Når selvværet er højt, er det ikke lige så nemt at blive hylet ud af den, hvis selvtilliden halter lidt. Vores selvværd spiller en stor rolle for vores selvtillid.
At hæve sit selvværd har kæmpe indflydelse på livet generelt, når du har et højt selvværd føler du dig god nok som du er, du tør udtrykke din mening, du tør kaste dig ud i nye ting, du tør være hele dig uden at gemme sider af dig selv, du hviler i den du er og tror på dig selv. Når vi højner vores selvværd, så følger vores selvtillid ofte med.
Tip 2 – Skab mere tillid til dig selv.
Det kan gøres på mange måder men en gode og konkret måde er ved at udøve non-negotioables. (Anbefales: Lyt til episode 22 på Autentisk Power Podcast. Lyt med her )
At udøve tillid til dig selv handler om, at det du siger også er det du gør. Med andre ord, at du selv kan regne med dig selv. Så hellere lav færre aftaler med dig selv men hvor du sikre dig selv, at du kan leve op til de aftaler i stedet for at du ikke overholder aftalen med dig selv. Du kan altid skrue op med tiden og lave flere aftaler, når du er klar til det.
Tip 3 – Opbyg selvtilliden gennem øvelse.
Hvis du ønsker at blive god til noget, så kan du ikke sidde og vente til du føler dig klar før du kaste dig ud i et nyt eventyr, et nyt job, et nyt projekt, et nyt studie etc. Du er nødt til at øve dig for at blive bedre. Du kan øve dig i små ting og sørge for at sætte barren lavt, så du sikre dig en success følelse og tage små skridt for hele tiden at opbygge din selvtillid og dermed følelsen af at være god til noget. Rom blev ikke bygget på en dag. Små handler, små skridt = opbygning af selvtillid.
Her kan det være en god ide at bruge dine styrker. Altså hvis der allerede er noget du er god til, så kan du øve dig i at blive endnu bedre. Byg på dine styrker frem for dine begrænsninger.
Tip 4 – Tæl dine success’er.
Alle de gange du har overkommet dig selv eller noget du ikke troede du kunne gøre. Der er helt sikkert flere situationer end du selv tror, det er bare ofte at vi ikke regner de situationer for noget ’’arh det var jo bare..’’ nej, giv dig selv den credit og skriv det ned, så du kan se det sort på hvidt for dig selv.
Tip 5 – Ny betydning af dét at fejle.
Du kan øve dig i at reframe dét at fejle. Hvis du kan se det at fejle som en læringsproces og ikke få det til at betyde noget om dig som person og dét du kan, så der det nemmere at turde kaste dig ud i nye projekter og dermed lære nye ting og hæve din selvtillid. Det handler altså om at tænke på at alle fejler, det er ofte sådan vi lærer bedst. Tænk hvis en baby skulle lære at gå for første gang og at de ikke måtte vælte eller tænk hvis første gang du skulle lære at tegne, at du ikke måtte tegne udenfor. Vi er nødt til at lære før vi kan mestre.
Tip 6 – Vælg hvilken feedback du vil tage imod.
Sorter i den feedback du får fra andre. Når andre giver feedback eller gode råd, så taler de ud fra deres eget synspunkt og eget verdenssyn. Tænk nøje over hvem det kommer fra og om det er noget du reelt set kan bruge til noget. Tag ikke i mod gode råd fra mennesker, som du ikke ville spørge til råds eller fra mennesker der ikke lever et liv du ønsker at leve.
Vil du høre mere om hvordan du kan styrke din selvtillid og troen på dig selv, kan du lytte med til Autentisk Power Podcast der hvor du lytter til podcast.
Du kan lytte med: HER.
Kærligst Maiken.